Cases

Oplevelser hos Jane Grann

Pga. skævhed i bækkenet har jeg haft problemer med først venstre knæ – siden højre ben (udløst af motion). Jeg har prøvet mange forskellige behandlinger uden godt resultat og endte til sidst hos rheumatolog Elsebeth Nielsen/ Frederikssund, som foreslog mig at opsøge Jane Grann.

Efter et 3 måneder forløb hos Jane Grann går det fint, næsten ingen smerter eller gener. Det bedste ved forløbet er at alt bliver rørt, strakt ud, en skøn fornemmelse. – og det er dejligt at blive korrigeret og jeg har fået god kropsfornemmelse via spejlene, hvor jeg kan følge med i hvad øvelserne gør for mine muskler og holdning.

Lene, skolelærer

Jeg fik Jane Grann anbefalet af reumatolog Elsebeth Nielsen, Frederikssund. Jeg havde kroniske skulder-nakke smerter. Det bedste ved mit Mensendieck forløb har været at slippe for smerter og få styrket min midt ryg.

Carina, SOSU assistent

Mensendieck er for Jane Grann en hjertesag. Man mærker hos hende en unik bestræbelse på at arbejde professionelt og engageret. Et engagement, som medfører, at uanset hvilken udfordring man beder om hjælp til, så opfylder hun den til fulde. Patienterne fortæller begejstret om en energi og et drive, som løfter undervisningen op på et utrolig højt niveau. Der ligger en sjælden perle i Slagslunde.

Anette Bennedsgård – kiropraktor

Jeg har siden 1999 gået til mensendieckgymnastik og holdningskorrektion hos Jane. Som de fleste andre mødre i danske kernefamilier lever jeg et hektisk liv, hvor arbejdsliv, familieliv og privatliv ikke altid balancerer, hvilket for mit vedkommende sætter sig som spændinger og ømhed i kroppen, så jeg bruger den forkert. Heldigvis kan Jane hjælpe mig på vej med mensendieck og holdningskorrigerende øvelser.

Under kyndig observation og vejledning af Jane hjælper hun mig til at få fat i muskler, som jeg normalt ikke er bevidst om. Den regelmæssige påmindelse med et let fingerprik på det rigtige sted øger min opmærksomhed, så jeg også i hverdagen begynder at tænke bevidst på min holdning og arbejdsstilling. Det giver en fornemmelse af fremskridt, og jeg er nærmest afhængig af den ugentlige session.

Men Jane giver mig meget mere end det. Hun lytter interesseret til det, der optager mig i mit liv, da hun har stor forståelse for og indsigt i samspillet mellem krop og psyke. Med stor åbenhed øser hun hjerteligt ud af egne livserfaringer og har altid fingeren på pulsen i forhold til lokalsamfundet, tidens trend og sundhedsniveauet af befolkningen.

Jane er en ”people person” og kan huske ens livshistorie. Hun har fulgt mig gennem min uddannelse, to graviditeter, ombygning af hus og flere jobskift, som alt sammen sætter sine spor i kroppen. Så for mig fungerer Jane som en slags kombineret ”mind & body coach”.

Når man udfører mensendieckgymnastik får man virkelig brugt sin krop, og nogle af øvelserne kan virke helt meditationsagtige, hvilket medfører, at jeg går derfra med en følelse af velvære og nærværhed, som giver mig ekstra modstandskraft mod hverdagens udfordringer.

Anita Petersen – ph.d. arbejder i medicinalbranchen

Jeg er en mand på 52, gift, har to børn af mine egne, en af dem udeboende handicappet, og så et bonusbarn. Jeg arbejder med miljø- og sundhedsforskning på RUC, hvor jeg også underviser.

Jeg kom til Jane Grann en periode i 2000-2002 med svigtende selvfølelse og problemer med skæv ryg, og hvad jeg bedst husker som en slaphed, bl.a. som følge af manglende ro oven på et liv med karriere og småbørnsfamilieliv med handicappet barn.

Jeg husker min ugentlige gang til enetime hos Jane med de store spejle som en langsom opvågning til en fysisk selvværdsfølelse og rolig opbygning af en interessant styrke. Jeg blev lettere forbavset over, hvor lange mine arme egentlig var, hvor høj jeg var, og egentlig også at jeg havde en mere maskulin side, end jeg havde set. Rygtræning og brug af hidtil ukendte muskelgrupper blev til, at jeg fik rettet holdning mod mere rank position, men frem for alt husker jeg det som større kropsbevidsthed og voksende fysisk glæde (ja, ja, jeg er ikke nogen sporty sjæl …).

Når jeg ser tilbage på denne periode og en efterfølgende, hvor jeg gik på aftenhold hos Jane, tillægger jeg det en del af æren, for at jeg på et fagligt, personligt og politisk plan rykkede ud af en lettere depressiv periode med karriere-familieliv-ubalance. Et ryk ud i en ret kraftig handlingsimpuls, der førte til, at jeg tog grænseoverskridende, men rigtig gode skridt; i synlig strategisk ledelse på arbejdet som studieleder, i oprettelse af et nyt sundhedsfremmefag på universitetet, i egenskab af leder af skolebestyrelsen med sværdet hævet for retfærd og tilpasninger, i lokalpolitisk arbejde for grønne områder, i privaten med køb og istandsættelse af gammelt hus –og ud i en forelskelse med dertilhørende familiær ommøblering. Voldsomme begivenheder, i en følelse af udvidet handlerum og udnyttelse af en ukendt styrke og konflik-parathed. Ikke uden smerte og tab, men nødvendige handlinger var det.

Efter en pause er jeg kommet tilbage til en ugentlig mensendiecklektion siden 2008. Nu er der mere fokus på brug af mave- og rygmuskler, på træning af ben, på spændstighed og balance, og jeg føler en stigende opdagelse af, hvordan jeg i hverdagen begynder at bruge mavemuskler og trække på hele kroppens muskulatur (o.k., men sådan føles det bare …) i løft, rækken ud osv. Jeg har egentlig ikke brugt mavemusklerne før, maven har været sådan en afslappet, blød og imødekommende mavesæk. Måske giver træningen mig mere plads til at få mere jordkontakt og beskyttelse af mig selv mod overfordringer af jobkrav, men også mod til at integrere og bringe mine forskellige personlige, livs- og arbejdssfærer mere sammen, end jeg har gjort.

Mensendieck og Janes måde at forvalte sin undervisning på er myndig og tålmodig. Hun anerkender fremskridt, og alligevel insister hun ligefremt på, at her skal der bygges op, rettes en skævhed ind, eller her skal der findes forklaring på smerte eller problemer –meget fint afstemt. Jeg bliver både oplyst og umærkeligt båret frem mod større energi og selvkorrigerende kropsadfærd, hvor jeg ellers er slem til at lade forfald stå til. Jane får kædet kropsholdninger, styrkefordeling, spændinger og mine selvoplevede svagheder sammen på en fin måde i dialogisk form. Jeg bevæger mig selv ud, og Jane supplerer og kommenterer, hun intimiderer aldrig eller kommer med bombastiske konklusioner over psyke-krop.

Jesper Holm –Lektor ved RUC

Jeg har nu i 25-30 år, en gang om ugen, gået til mensendieck. I årenes løb har jeg gennem den ugentlige mensendieck-undervisning fået styrket mit muskelværn , forbedret min kropsholdning og fået en meget større bevidsthed om kropsholdningens betydning for hensigtsmæssige funktions- og arbejdsstillinger.

De seneste år har det været Janes meget professionelle, nærværende, positive og menneskevarme instruktion, jeg glæder mig til, og som jeg glæder mig over uge efter uge!   Lektionerne hos Jane Grann på ”Birkedal” er ”marcipan” for krop og sjæl!

Jeg er årgang 1946 og uddannet sygeplejerske fra dengang hvor man kun lige, som noget nyt, havde hørt om ”forebyggelse af forkerte arbejdsstillinger”. Efter 10-12 år i praktisk sygepleje på en travl kirurgisk afdeling, med tunge og uhensigtsmæssige løft, fik jeg et voldsomt hold i ryggen efter en ”forkert” bevægelse!

En røntgen undersøgelse konstaterede: nedslidte bruskskiver mellem 3-4 og 4-5 lændehvirvel! En rheumatolog, jeg blev henvist til, anbefalede ”stærk gigtmedicin og støttekorset resten af livet”.

Jeg var på det tidspunkt først i trediverne, havde en lille datter og synes ikke, det lød specielt spændende! Jævnligt tilbagevendende hold i ryggen fulgte, indtil fysioterapeut Carin Abildstrøm i Ganløse anbefalede mig at gå til Mensendieck.

Efter de spændende år i undervisning, savnede jeg kontakten med patienterne. Her var mensendieck en medvirkende årsag til at jeg i de seneste 10 år af mit arbejdsliv har været i stand til at være i praktisk arbejde som sygeplejerske på hospice. Et både fysisk og mentalt krævende arbejde.   Som følge af den dårlige ryg og vanskelighederne med at bestride det hårde fysiske arbejde som sygeplejerske, tog jeg  videreuddannelse som sygeplejelærer, og fik i de efterfølgende mange år mulighed for at undervise dejlige studerende og elever på sundhedsuddannelserne.

Efter de spændende år i undervisning, savnede jeg kontakten med patienterne. Her var Mensendieck en medvirkende årsag til at jeg i de seneste 10 år af mit arbejdsliv har været i stand til at være i praktisk arbejde som sygeplejerske på hospice. Et både fysisk og mentalt krævende arbejde.

Charlotte Kjærsgård, sygeplejerske

Slip din hælspore
Slip dine iskias smerter
Slip smerten i nakke og skuldre